Om mig

Ett liv med konsten som arbete

14484977_947654955363161_7912929823685491734_nFödd 1947 i Västerås. Redan som barn ritade jag kläder, broderade, tecknade och målade. Läste tidigt romaner och fantiserade om vuxenlivet, om ett arbete alltifrån sömmerska till arkitekt. Att bli reklamare hade jag ingen tanke på. Men jag gjorde affischerna till skoldanserna och kanske såddes det ett litet frö då. Kommunikation har alltid varit roligt.

När jag fick stort A som slutbetyg i teckning sökte jag in på Berghs reklam- och marknadsskola i Stockholm. 1967-1969 utbildade jag mig till illustrations- och modetecknare.

1973 gifte jag mig med Stefan.

Efter sex år som tecknare och originalare på Tryckcentra startade jag eget och sonen Lucas föddes 1975.

1976 bildades enskilda firman U Lodesten Formgivning Av Trycksaker. 2011 ombildades firman och fick då namnet LoArt.

Nu följde många år med mycket arbete till tidskriften Jaktmarker och Fiskevatten. Varje månad med grafisk formgivning och layouter till ett nytt nummer av tidningen och även annat reklammaterial. Stora och krävande utställningar på Elmia Game Fair -75, -77, -79, -81, -83 och -85. Prenumeranterna strömmade till och den blev under dessa år nordens största jakt- och fisketidning.

Nya medarbetare tillkom och nu började samarbetet med vapensmeden och skribenten Christer Holmgren. För att kunna sälja gemensamma produktioner till alla jakttidningar bildades handelsbolaget Chasse et Graphique 1990. Jag tog Jägarexamen 1989 och har därefter jagat väldigt mycket. Mitt stora intresse för allt vad jakt innebär, ”från skott till gryta” har gjort mig till en ansvarsfull jägare och jag delar gärna med mig till yngre jägare av min erfarenhet.

Under de här åren på -80 och -90-talet gjorde jag också trycksaker till andra förlag och bolag. Som exempelvis den uppdaterade logotypen till Sveriges Motorcyklister 1983, formgivningen av projektrapporterna Beteendeövervakning i trafiken med polismc åt RPS, samt var med vid framtagandet av ny mcpolisuniform 1979.

Kvinnor Kan-mässorna kom i slutet av 80-talet och där introducerade jag Kvinnor och Jakt i Västerås 1990 i samarbete med bl a Svenska Jägareförbundet. Det fortsatte 1992 i Stockholm, 1994 i Östersund och 1996 i Karlskrona. Jägareförbundet förstod att kvinnorna var genuint intresserade av jakt, skytte, djur och natur och bildade då JAQT. Ett gratis nätverk för alla kvinnliga medlemmar inom Svenska Jägareförbundet.

1995 började jag teckna hundporträtt på beställning till jägarna och deras jakthundar. Då föddes idén att göra en utställning om Hundraser på biblioteket i Västerås. Den genomfördes 2001 med ett 20-tal tecknade hundporträtt och texter om olika hundraser. Samtidigt hade jag min första utställning på Tidö Slott, tillsammans med silversmeden Rosa Taikon (1926-2017). Efter det ville ICA bokförlag att jag visade hur jag tecknade djur och boken Teckna Djur togs fram i samarbete med Christer Holmgren 2003.

Under åren 1997-2010 fortbildade jag mig med kurser i teckning, akvarell, porträtt, grafik och bronsgjutning. Därefter har jag haft ett flertal utställningar i Sverige och i andra länder.

2008-2011 hade jag ateljé och visningslokal i en villa i Västerås. Det var naturligtvis praktiskt och elegant att kunna ta emot kunder i den miljön och att fotografera hundar. Närmare två hundra porträttbeställningar har jag fotograferat och utfört målningar av hundar, katter, hästar, personer och hus & gårdar. Numera målar jag inget på beställning, utan ägnar mig åt min egen konstnärlighet och skapande inifrån mig själv.

Konst & Kulturrundan i Kolbäcksådalen startade 2012 och 2015-2018 samarbetade jag med arbetsgruppen som kommunikatör, en lyckad satsning som resulterade i över 100 deltagande konstnärer.

Sedan 2012 har jag ateljén hemma i Lövsta och visar min konst på konstutställningar, offentliga platser och i privata lokaler. Välkommen att besöka mig på Östergården i Lövsta och titta på min konst. Här finns konstverk för alla smaker.

 

Konst CV: Målar med hjärtat och har sinne för detaljer

Som illustrations- och modetecknare har blommor, träd och buskar alltid funnits i mina akvareller. Det är ett naturligt, organiskt element som ligger alla människor varmt om hjärtat. Därför används det ofta i reklam- och illustrationssammanhang, bara som en liten detalj ibland. På samma sätt som att foto och grafisk formgivning fortsätter den kommunikativa processen till ett färdigt resultat.

I det här sammanhanget har mitt liv och arbete funnits i många år. Mina målningar upplevs som finstämda med vackra färger, detaljerade för att kunna fånga naturens alla färgskiftningar.